Zelf je huis schilderen

Een gedeelte van je huis (opnieuw) schilderen kan een leuke manier zijn om wat eigen kleur toe te voegen, en het op die manier meer van jezelf te laten voelen. Gelukkig is er op dit gebied veel te kiezen, vooral op het gebied van kleur, maar ook bijvoorbeeld op het gebied van glans. Het is hierbij uiteraard van belang dat je de juiste materialen gebruikt, en de juiste kleur en soort verf uitkiest. Als de prijs van de verf daarnaast ook nog eens meevalt, kun je vol frisse moed beginnen aan deze klus.

Verschillende soorten verf

Een beetje achtergrondkennis voordat je gaat klussen is altijd meegenomen, en kan je bovendien veel tijd besparen wanneer je daarna meteen de juiste beslissing kan maken. Voor verf wordt de kleur bepaald door de verfstof. Daarnaast zitten er nog twee vloeibare onderdelen in verf, namelijk een bindmiddel en een verdunner. Vooral de verdunner kan belangrijk zijn, omdat sommige mensen niet goed reageren op bijvoorbeeld verf op basis van terpentine. Aangezien dit oplosmiddel daarnaast ook nog eens schadelijk is voor het milieu wordt dit soort verf steeds minder gebruikt. Een “gezondere” variant is verf op waterbasis, die geen schadelijke dampen veroorzaakt. Bovendien droogt deze soort verf ook nog eens snel, en slijt de verf niet. Verder is het van belang om te bedenken wat je gaat verven. Lakverf is bijvoorbeeld alleen geschikt voor het verven van hout, terwijl muurverf, weinig verrassend wellicht, geschikt is om aan te brengen op steenachtige materialen. Genoeg om uit te kiezen dus, helemaal omdat je vaak ook je eigen kleur kan mengen, bovenop de ruime keuze van bestaande kleuren.

Basis-laag en verschillende soort glans

Elke verfklus begint met een laag grondverf, als je onbehandeld materiaal gaat verven. Dit geldt niet alleen voor onbehandeld hout, maar ook voor kunststof en metaal. Een andere naam voor grondlaagverf, is een (hecht)primer; deze term wordt vooral gebruikt voor het aanbrengen op kunststof. Ook bij het overschilderen van een slechte ondergrond gebruik je een laag grondverf. Door eerst grondverf te gebruiken, zorg je ervoor dat “echte” laag verf die je daarna aanbrengt beter intrekt. Ook is grondverf een vorm van bescherming tegen verschillende soorten weeromstandigheden. De volgende laag verf die je gaat aanbrengen wordt vaak ingedeeld in matte, zijdeglanzende, half glanzende en hoogglanzende verven. Bij het kiezen tussen deze soorten verf, is het van belang of je beschilderde ondergrond zich buiten of binnen bevind. In het geval van een verfklus binnenshuis, kun je beter een verf met zijdeglans gebruiken. Door de kwetsbaarheid van deze verf is het onverstandig om deze verf buiten te gebruiken. Daarvoor kun je beter een verf met hoogglans gebruiken, omdat deze soort verf bestendig is tegen bijvoorbeeld regen en vuil.

Gereedschappen

Naast de juiste soort en kleur verf uitkiezen, is ook het juiste materiaal belangrijk voor elke verfklus. Vooral het voorbereiden van de ondergrond voordat je gaat beginnen met verven is belangrijk. Hierbij begin je met het schuren en schoonmaken, zodat de ondergrond effen is en gemakkelijker te verven is. Een muur moet daarnaast ook worden geplamuurd. Ook kan afdekfolie nodig zijn, zodat je alleen het stukje verft dat jij wil, en de rest van je huis veilig is. Als je dan begint aan de echte verfklus, kun je kiezen tussen rollers en kwasten. Afhankelijk van de grootte van de klus kan je hier ook weer kiezen uit verschillende soorten, waarbij bijvoorbeeld de grootte van de roller of kwast belangrijk is.

Bron: Verfpoint