Zelf de keuken verbouwen: 4 leuke DIY ideeën

Een geheel nieuwe keuken plaatsen of laten verbouwen kan al gauw in de duizenden euro’s oplopen. Kijk eens naar diverse, doe het zelf, opties en verbouw je keuken met behulp van vrienden en familie. Kleine aanpassingen kunnen al veel teweeg brengen en de keuken een compleet nieuwe look geven. Lees het artikel voor diverse DIY ideeën en laat je inspireren!

1. Pak de keukenkastdeurtjes aan

Tijdens het verbouwen van een keuken moet er uiteraard op veiligheid gelet worden en een veiligheidshelm is hier dus zeker op zijn plaats. Wanneer er een muurtje uitgeslagen moet worden of dergelijke bijvoorbeeld. Wanneer je de keukenkastdeurtjes aan gaat pakken, kan het er wat rustiger aan toe gaan. Er zijn twee opties om keukenkastdeurtjes te veranderen. Optie 1: zelf keukenkastdeurtjes maken met een zelfgekozen materiaal en afwerking. Optie 2: knap je oude keukenkastdeurtjes op. Door een likje verf op de keukenkastjes kan de keuken een geheel andere look krijgen en lijkt hij weer als nieuw! Het verven kan nog wel een hele klus zijn, alles deurtjes moeten namelijk gedemonteerd worden. Als extra kan je ook de oude handgrepen veranderen en vervangen door een nieuwe (modernere) set.

2. Neem de tegels onder handen

Tijdens de verbouwing van een keuken kun je ook de tegels onder handen nemen. Dit kunnen zowel de tegels aan de muur zijn, als de tegels op de vloer. Het ligt er maar net aan welke tegels je wilt aanpakken en wat voor soort vloer je wilt. Het achterwandje is vaak van tegels omdat dit spatvrij is. Tijdens de verbouwing kun je de tegels eruit slopen en een nieuw paar plaatsen. Je kunt hierbij kiezen voor zelfgemaakte tegels/een zelfgemaakte tegelwand van mozaïek. Een snelle en gemakkelijke variant hiervoor is door gebruik te maken van tegelstickers. Deze plak je er binnen enkele minuten op en blazen direct nieuw leven in je oude keuken.

3. Vervang het aanrechtblad  

Het vervangen van een werkblad kan de keuken een compleet nieuwe uitstraling geven. Het materiaal van een werkblad moet zorgvuldig worden gekozen omdat elk materiaal zijn eigen voor-  en nadelen kent. Zo is het handig om erover na te denken of je er veel onderhoud aan wilt hebben en of het hebben van een huis met kinderen een belangrijke rol speelt tijdens het maken van je keuze. Een werkblad kun je gemakkelijk zelf maken van een stuk hout met speciale coating bijvoorbeeld. Wanneer je een materiaalsoort hebt gekozen kun je dit naar eigen afmetingen plaatsen als werkblad voor de keuken. Met speciale instrumenten kan er bijvoorbeeld ook een aanrecht van beton worden gemaakt. Zo kun je geheel naar eigen smaak een keuken samenstellen.

4. Plaats zelfgemaakte kasten

Een keuken zelf verbouwen betekent ook dat er het een en ander gemaakt moet worden. Zo kan je denken aan het plaatsen van zelfgemaakte kasten om diverse etenswaren een kookgerei in op te bergen. In een kleine keuken zijn open kasten erg leuk en zeer effectief om de ruimte groter te laten lijken. Een keuken kan soms bepaalde afmetingen hebben die niet te koop zijn in een kast, om je keuken zo functioneel mogelijk in te richten zal er dus zelf moeten worden geklust. Vraag vrienden en familie om een steentje bij te dragen en ontwerp zelf de mooiste en meest functionele kasten voor in jouw keuken!

Het verbouwen van een keuken kan veel tijd in beslag nemen en een aardig zakcentje kosten. Door veel zelf te doen bespaar je een hoop geld en maak je er een gezellig geheel van. Bovendien kun je de keuken dan volledig naar eigen wens inrichten. Neem ons tips in acht en heel veel succes met klussen!