De techniek is relatief simpel en whitewashen is momenteel hard op weg om de trend te worden in wonen en woninginrichting. Whitewash geeft aan je meubels en accessoires een echte landelijke uitstraling. Het benadrukt de stijl en lijn die je met veel aandacht in je interieur hebt verwerkt. Voorheen was het originele effect van bleken voornamelijk te zien en alom bewonderd in oude boerderijen. Mensen die op het platteland wonen zullen het ook zeker herkennen.
Vanwege hygiënische doeleinden, bestreek men op boerderijen muren en deuren van de stallen en de opgang met kalk. Was er nog kalk over dan kregen de vloeren vaak ook een beurt. Het voordeel daarvan was onder andere dat kalk gemengd met water, oftewel witkalk, vocht opneemt en schimmelvorming tegen gaat. Ook kieren en scheurtjes in het hout of de muren werden op deze manier gedicht. Nadeel van het gebruik van originele witkalk was dat het niet afneembaar was en ook flink afgaf. Ben jij net als ik boven de vijftig? Dan heb je als kind waarschijnlijk zelf ook wel eens tegen een ‘witte’ muur geleund.
Maar het befaamde authentieke effect, het sprankelende naturel wit, is en blijft prachtig. Maar dan uiteraard wel zonder vlekken, afgeven en zelfs voor beginnende of amateurschilders gemakkelijk zelf te doen. Nu er verschillende verf technieken zijn om dat te effect te bereiken, willen veel mensen best in een whitewashed huis of appartement wonen.
Ook voor meubels en woonaccessoires is deze verf techniek een uitkomst en een echte blikvanger bovendien. Zolang het van hout is, kun je het effect toepassen. Houten dienbladen of vazen, maar je kunt bijvoorbeeld ook fotolijstjes of je tuinhek de whitewashed look geven. Ook deuren, deurposten of raamkozijnen doen het prachtig en komen helemaal tot hun recht door het gebleekte effect dat whitewashen geeft.