De binnendeuren die het vaakst voorkomen in onze woningen zijn de klassieke draaideuren. Toch maakt de schuifdeur een flinke opmars in het huidige interieurbeeld. We zijn als het ware verliefd geworden op de prachtige constructies die het schuifdeursysteem biedt voor deuropeningen en kasten.
Technische mogelijkheden
Schuifdeuren zijn deuren die geplaats worden op rails met wieltjes waardoor de deur vlot open en dicht geschoven kan worden. Ruim genomen, kan je een schuifdeur plaatsen op twee verschillende manieren: monteren op de muur of in de muur. De eenvoudigste manier is het railsysteem te bevestigen aan plafond en/of vloer. Indien je kiest voor een opvallend schuifdeurbeslag in een loft-look, kan dit esthetisch gezien een mooie toegevoegde waarde geven aan de ruimte. Indien je voorkeur uitgaat naar een schuifdeur die minder opvalt en als het ware één wordt met de ruimte, is het beter om te kiezen voor een montage in de spouw van de binnenmuur.
Voordelen van een schuifdeur
Het grootste voordeel van een schuifdeur, is dat je meer ruimte in huis kan benutten. Een schuifdeur heeft namelijk, in tegenstelling tot een draaideur, geen draaihoek nodig om geopend te worden. Je behoudt dus meer ruimte om meubels te plaatsen. Esthetisch gezien biedt de schuifdeur ook heel wat voordelen. Je kan kiezen voor een opvallende schuifdeur met schuifdeurbeslag die past bij je interieur en als het ware een pronkstuk binnen je interieur wordt. Of je kan kiezen voor een onopvallende schuifdeur die meerdere kamers in elkaar laat overvloeien. Bovendien kan je met een schuifdeur gemakkelijk het ongewenste zicht van de wasmachine, droogkast of TV-scherm verbergen.
Toch ook nadelen
Het grootste nadeel is wellicht dat een schuifdeur toch heel wat meer kost dan een standaard draaideur, zeker indien je ervoor kiest om de schuifdeur te laten schuiven in de spouwmuur. Een ander nadeel is dat een schuifdeur niet zo goed afsluit als een draaideur, waardoor deze minder geluidsdicht is en er warmte verloren gaat. Bedenk ook dat je een schuifdeur best niet plaatst tussen twee ruimtes waar je meerdere keren per dag doorloopt. Het openen en sluiten van een schuifdeur staat haaks op je looprichting, waardoor dit meer tijd in beslag neemt dan een klassieke draaideur.
Topfavoriet: de loft schuifdeur
Een zeer geliefd type schuifdeur, is de loft schuifdeur. Dit is een stoere zwevende deur, meestal vervaardigd uit ruw hout, die je kan gebruiken om een ingebouwde kast of de toegang van een andere ruimte af te sluiten. De hangers worden boven op de deur bevestigd en het railsysteem wordt bevestigd aan de muur. Typisch wordt hier vaak gekozen voor een opvallend ophangsysteem om die extra touch te verkrijgen voor je interieur.