Creatief met glas

Glas is een zeer veelzijdig product. Naast vensterglas zijn er talloze voorwerpen in glas, die functioneel kunnen zijn, maar vooral ook voor de decoratie. Glas leent zich uitermate goed als materiaal waar je creatief mee bezig kunt zijn. Je kunt nieuwe voorwerpen met glas maken, maar je kan bestaand glas, zoals een glazen vaas of pot, ook decoreren naar een eigen persoonlijk ontwerp.

Glas in lood

Glas in lood kennen we als de fraaie grote raampartijen in vooral kerken. Het is ontstaan in oude tijden, toen er nog geen grote hoeveel glas beschikbaar was en men door scherven glas met lood te verbinden een groot raam kon maken. Glas in lood is vooral heel decoratief en niet noodzakelijk om alleen als een ruit te gebruiken. Je hoeft geen specialist te zijn om een voorwerp van glas in lood te maken. Lees je wel goed in hoe het werkt en het aanschaffen van de juiste gereedschappen is heel belangrijk voor een goed resultaat. Begin altijd met een goed ontwerp en teken deze 1:1 uit zodat je op de juiste maat het glas kan snijden. Glas, loodprofielen en benodigde gereedschappen zijn bij elke goed hobbyzaak te verkrijgen.

Glas beschilderen

Glazen voorwerpen zijn op allerlei soorten manieren te beschilderen. Je vind op rommelmarkten allerlei glazen voorwerpen en spotgoedkoop. Het maakt niet uit of het lelijk is, het is de bedoeling dat je het zelf mooi maakt. Het beste is om speciaal glasverf te gebruiken, maar je kan ook acrylverf gebruiken, maar dit is minder bestendig tegen water. Je hebt een keuze uit transparante glasverf, waarbij je door het beschilderde glas heen kunt kijken en dekkend glasverf. Belangrijk is het om voordat je het glas gaat beschilderen, zeer goed schoon en vetvrij maakt.

Glasmozaïek

Ook glasmozaïek is een oude techniek. Glasmozaïek is overal op aan te brengen. Dit kan zelfs een vloer zijn, maar ook een bijzettafeltje. Maak ook voor glasmozaïek net als glas in lood een ontwerpt en leg daar je mozaïek op. Ook dit glas is bij een hobbyzaak te koop en je hebt een goede tang nodig, waarbij je glas gemakkelijk in stukjes kunt knippen.

Geplaatst in DIY